1 Augustes Lughnasadh 

 

Dit jaarfeest staat in het teken van de Ierse God Lugh deze is ook wel bekend als de stralende en wordt geassocieerd met de zon en de vruchtbaarheid van de landbouwgewassen. Lugh zijn moeder stierf nadat zij zich met de Ierse eilanden bemoeiden zich bemoeide met de beplanting van dit eiland. Dit jaarfeest staat eigenlijk in het teken van zijn moeder.Lugh is tevens de god van de vaardigheden hij was ook een voorvechter van de Tuatha de Danaan wat vertaald betekend de kinderen van de Godin Dana. Lughnasadh markeert het begin van de graanoogst de eerste oogst van het jaarwiel.Het graan heeft een belangrijke rol voor het voortbestaan van het leven de ontwikkeling van het graan van het begin van het zaadje tot het oogsten loopt gelijk met het leven en dood en dood en leven van de Grote Godin (moeder aarde) De Keltische mythologie heeft velen verhalen over de symbolische betekenis van graan. De drievoudige godin Macha voert een strijdersaspect tijdens dit jaarfeestZij is zwanger en wordt gedwongen te doen wat wat Koning Ulster wilt, uiteindelijk baart zij een tweeling en tijdens haar bevalling vervloekt zij de mannen van Koning Ulster haar vervloeking luid, (zij moeten vijf dagen en vier nachten de pijn van baring weeën voelen.)

Uiteindelijk trouwt zij de koning voor 7 jaar haar recht op de troon wordt aangevochten maar haar positie van Souverein Vorstin behoud zij. Er wordt voor haar een vesting gebouwd.  Macha staat niet alleen voor gevechten en oorlog maar ook voor liefde en oplossingen, zij kan zich veranderen in een kraai. kraaien zijn veel al algemene verschijningen rond en op slagvelden en in de korenvelden. Tijdens Lughnasad is de zonnegod al aan zijn neerwaartse reis begonnen de donkere winterdagen en kou van vorst en ijs de Godin levert nooit iets van haar krachten in zij verandert gewoon haar uiterlijk. Tijdens de hoogzomer schenkt moeder aarde al haar rijkdommen, vruchten, groenten, kruiden tijdens deze periode wordt stil gestaan bij de laatste periode van de Zonnegod huwelijken worden rond deze periode ook nog verbonden. Het Altaar tijdens Lughnasadh krijgt een wit of een goudkleurig altaarkleed wordt versierd met mais, fruit en groenten en mandjes brood en prachtige zomerbloemen  als dank voor deze giften van de aarde het altaar kun je buiten plaatsen of binnen in huis dat is geheel aan waar jij je het fijnste bij voelt. Er worden gouden en gele kaarsen op het altaar geplaatst deze staan symbool voor de zon kruiden die symbool staan voor de zon worden bij de kaarsen op het altaar geplaatst. Dit jaarfeest markeert een keerpunt in de levenscyclus van de aarde, je begint al langzaam te merken dat de kracht van de zon aan het afnemen is om je heen zie je al langzaam de eerste herfst bladeren. Alle verzamelde kruiden, bloemen en zaden worden nu gedroogd om de aankomende periode te kunnen gebruiken, voor rituelen, sabbats of gewoon om mee te koken.

Heilige houtsoorten tijdens Lughnasadh
Hulst, Eik, Meidoorn, Es, Wilg, Els, Lijsterbes, Berk, Klimop, Vlier, Spar en Heide.
Magische Kruiden en bloemen
Knoflook, Gulden roede, Klaverbloempjes, Duizendblad Heliotroop, Verbena, Peen, Maagdenpalm, Roos, Gerst, Rijst, Ui, Basilicum, Munt, Aloe vera, Lievevrouwenbedstro, Appelblad, Frambozenblad, Pioen, Papaver, Zonnebloem, Champignon, Tarwe, Mais, Haver, Rogge, Hop, Bijvoet, Hulst, Goudsbloem, Hazelnoot, Vlier en bijenstuifmeel.
Lughnasadh Wierook
Duizendblad, Tarwe, Basilicum, Rozenblaadjes (gedroogd), Duizendblad, papaver, Bijvoet en frambozenblad

Lughnasadh stenen
Kattenoog, Citrien, Aventurien, Obsidiaan, Mosagaat, Heldere kwarts, Goudtopaas en Magnetiet

Kleuren
Goud, Geel, Wit en regenboog kleuren.
Versieringen
Wit of een goudkleurig altaarkleed, mais, fruit, groenten en mandjes brood, prachtige zomerbloemen 
Goud en Gele kaarsen

Gerechten
Maisbrood
3/4 kopje gezeefde bloem
2 1/2 theelepel bakpoeder
2 eetlepels suiker
3/4 theelepel zout
1 1/2 kopje maizena
1 geklopt ei
3 eetlepels gesmolten boter of margarine
1 kopje melk
De bakvorm die je hiervoor nodig hebt is 25 bij 25 cm vet deze in en plaats deze leeg in de oven op 230graden voor verwarmde oven. Zeef de bloem en de bakpoeder, suiker, zout en maizena bij elkaar in een kom voeg hier ei, melk en boter bij even met de hand kort mengen doe vervolgens het deeg in de bakvorm en bak op 25min op 230 graden of tot dat de bovenkant goudbruin is.

Maiskolf uit de oven
Verse maiskolven boter, water en zout en peper
Haal van de maiskolven duw de vliezen naar beneden zonder te trekken, verwijder de dunne zijdeachtige draden.
Spoel de mais af met water wrijf in met boter, zout en peper doe de vliezen weer omhoog en draai ze in elkaar zodat ze vast blijven zitten. Bak ze vervolgens 25 min op 210 graden.