21 September Mabon     

 

De maand van de laatste oogst en einde van de zomer, de dagen worden korter en de nachten langer.
In Griekenland werd er in september een feest gegeven ter eren van Demeter (Ceres) en dochter
Persephone (Proserpina) ze weerspiegelen de levensloop van moeder Aarde waarbij in deze periode moeder natuur zich terugtrekt tot wanneer het volgend jaar weer voorjaar wordt., langzaam zal de wereld weer prachtige herfstkleuren geven , het wordt weer eerder donker, genieten bij kaarslicht tijdens Mabon wordt de evenwicht tussen dag en nacht, geboorte en dood bereikt. staan we stil bij de geboorte van de zoon die in de schoot  van zijn moeder is gekoesterd en groot gebracht.
Moeder Aarde zal nu langzaam in rust gaan. De kracht van de zon neemt in deze periode af tot aan de winterzonnewende in December dan wordt de zon weer sterker en dagen weer langzaam langer.  Veel heksen zullen in deze periode hun altaar in herfst kleuren versieren met gedroogde eiken bladeren en tarwe, eikels, kalebassen en fruit. We voelen de verandering van de aarde maar voelen daarmee ook verandering bij ons zelf doen we een stapje terug en het wat rustiger aan misschien ook minder actief dan wanneer het zomer is langzaam aan gaan we richting de winter zijn we hier klaar voor, om de kou te trotseren evenwicht zoeken in de veranderingen. Ik zelf kan genieten van alle seizoenen de kleuren die de herfst met zich mee brengt is prachtig in de winter is het een magisch gezicht wanneer de maan op een koude heldere avond door de kale bomen te voorschijn komt om dan gewikkeld in een warm kleed met een beker warme melk met honing en anijs, puntje van de neus voelt koud te genieten buiten onder het maanlicht. Denk maar terug aan de tijd dat je nog kind was, hoe mooi was het om door de herfstbladeren te rollen of ze omhoog te gooien, springen in de plassen. En in het vroege voorjaar weer te mogen en kunnen genieten van de eerste knopjes aan de bomen de bloemen die hun kopje boven beginnen te steken. Moeder Aarde zit vol magie elke keer weer opnieuw, voel deze magie laat dit door je heen stromen. Tijdens Mabon worden kruiden geoogst en gedroogd het laatste fruit en tarwe en groenten worden binnen gehaald voor de winter om deze tijdens de winter te kunnen gebruiken de Godin wordt bedankt voor alles wat zij de afgelopen perioden gegeven heeft. Van de geoogste kruiden kun je een heerlijke wierook maken Goudsbloem, Mirre en Passiebloem met hars gemengd kan tijdens Mabon gebrand worden. Om de zon naar binnen te halen kun je een gedroogd mengsel maken van Rozemarijn en Duizendblad in een schaaltje doen, zet deze buiten bij je voordeur of keukendeur. Je kunt ook herfstkransen maken of appelpopjes of hoofdjes deze vertegenwoordigen de Godin en haar zoon appels zijn gewijde symbolen voor de heks het heilig land Avalon betekend appelland het is algemeen bekend dat aan de binnenkwant van de appel een pentakel zichtbaar is wanneer je de appel doormidden snijd bij het maken van deze appelpopjes of hoofdjes kun je, je fantasie laten gaan zoals je dit doet bij het gezichtjes maken in de pompoen, enige verschil is dat je de pompoen uitholt maar de appel niet.
Kleuren
Goud, Oranje, Rood, Koperrood en Brons
Kruiden
Rozemarijn, Goudsbloem, Salie, Saffraan, Kamille, Passiebloem
Olie
Amandelolie, Hazelnootolie je kunt hier ook een mix van maken of los van elkaar gebruiken
1 theelepeltje gedroogde en verpulverde Goudsbloemblaadjes
walnootdoppen die je eerst verpulverd heb
1 theelepeltje gedroogde en verpulverde Eikenblad
Een edelsteen die de Zon symboliseert  Topaas, Citrien, Amber
Gebruik een emaillen pan en doe al deze ingrediënten hier in, laat de olie warm worden (niet koken) nadat de olie warm is haal je de pan van het vuur en schenk de olie in een fles of kom.
Edelstenen
Heldere kwarts, Amber, Diamant, Citrien, Gele Topaas, Aventurijn symboliseren de zon deze kun je bij je dragen of in een brouwsel gebruiken of in de hoeken van je huis te leggen voor bescherming
Dranken en Gerechten
Wijnmaan cider
Gebraden kip gekruid met Salie, basilicum en tijm en Krenten of rozijnenbrood of zelfgemaakte appel brood
Ingrediënten voor de Cider
4 kopjes appelcider
4 kopjes druivensap
2 kaneelstokjes
1/2 theelepel kruidnagel
kaneelstokjes voor in de kopjes
Doe de appelcider en druivensap in een steelpannetje voeg hier de kaneel en de kruidnagel aan toe, breng alles aan de kook
zet na de kook het vuur laag en laat het 5 min sudderen.
Ingrediënten gebraden kip
1 citroen
1 grote hele braadkip
3 eetlepels zoete boter ongezout
3-4 takjes verse salie
3-4 takjes verse basilicum
3-4 takjes verse tijm
voor de smaak is het voor een ieder verschillend de hoeveelheid kruiden is geheel naar eigen
inbreng en smaak hoeveel je wilt gebruiken.
Knijp de citroen uit in de buikholte van de kip wrijf daarna de kip licht in met 1 tot 2 takjes van elk van de kruiden,

leg hier en daar een klontje boter op de kip en braad deze ongeveer 1 uur op 175 graden.
Tegen het einde van het braden strooi je de rest van de kruiden op de kip.
Ingrediënten appelbrood
3-4 Geschaafde appels met schil
2 Eieren
1/4 kopje plantaardige olie
1/4 kopje water
1/2 kopje suiker of 1/4 kopje honing
1/2 theelepel van de volgende ingrediënten, zout, kaneel, bakpoeder en zuiveringszout (backing soda)
een handvol fijngehakte walnoten
1/2 handje rozijnen
2 kopjes bloem
2 handjes haver
Meng alle ingrediënten door elkaar behalve de bloem en de haver, klop alles goed door voeg hierna beetje bij beetje de bloem  en haver er aan toe, door roeren tot alles goed gemengd is, giet dan het mengsel in een ingevette broodvorm of cakevorm
bestrooi de bovenkant nog met wat walnoten en druk deze vast in het beslag bak het brood 1 uur op 175 graden