Yule 19-22 December Winterzonnewende (Yule)


Geboorte van de zon en de strijd tussen duisternis en licht, donker en licht vullen elkaar aan in vormen de strijd tussen de Eikkoning (licht) en de Hulstkoning (donker)  koning Eik wint deze strijd. In de Keltische mythologie wordt een koning of held beschouwd als beschermer of voorvechter van het land, als hij zijn verplichtingen niet na komt, keert het land zich tegen hem. Brans Mythe is een verhaal over hoe men een goed koning moet zijn Brans zus Branwan is de Godin van het land, en als zodanig is zij Brans bestaansreden, als Elfen koningin en bewaarder van de kookpot van wedergeboorte.ze periode wordt ook wel tijd voor Inspiratie, vooruitblikken, en een nieuw begin.  Bij Yule wordt er traditioneel een yule blok verbrand dit blok is van Eiken, soms worden er zelfs twee Yule blokken verbrand een voor het oude jaar en eentje voor het nieuwe jaar. Voor de versiering wordt vaak gebruik gemaakt van Hulst en Klimop. Kleuren om te dragen bij ceremonies zijn vaak groen en rood, met de kleuren goud en zilver kun je ook je altaar versieren maar ook zwarte, witte rode, groene en kaarsen ontbreken niet op een Yule altaar hiermee symboliseer je de kleuren van de Winterzonnewende gewijd aan De Zon, De Maan, Vuur en Bloemen en planten, maar ook Dennenappels mogen niet ontbreken op het altaar. Wanneer heksen hun huis gaan versieren doen zij dat vanaf de buitendeur naar binnen toe, zo neem je het licht uit te nodigen naar binnen te komen.  Vanaf vroeger al werden er groen blijvende bomen binnen gehaald een niet blad verliezende boom houd zonlicht vast omdat deze het hele jaar groen blijft en herinnerd ons eraan dat. Het leven altijd aanwezig en hernieuwbaar is. Branden een Yuleblok van Eikenhout en laden een tweede blok in onze magische cirkel voor het volgende jaar, bewaren deze in een gewijde ruimte tot volgend jaar. De Kelten hingen bijvoorbeeld kleine glazen kommetjes met een kaars erin in hun Yulebomen dit noemen we Elfenlichtjes, zij plezieren de Elfjes en trekken ze aan elk lichtje in een boom vertegenwoordigt het kloppende hart van een Elfenhart. Met Yule komen de Elfen naar ons toe in vrede en in vriendschap, Zilveren belletjes dragen of aan een tak in de boom hangen zo wordt deze tak een staf voor de Elfen of te wel een Elfenstaf, we doen beroep op de wijsheid van Elfen om ons te helpen de toekomst te vinden. Het Yuleblok is het symbool van de pasgeboren Zon, afgezien van het houtblok dat wordt bewaard in de gewijde ruimte voor het volgende jaar. Een Feestkrans staat niet alleen symbool voor het jaarwiel maar ook voor de kringloop van het leven.    De krans hoort als je deze versiert allerlei dingen te uiten zoals Je persoonlijkheid, verlangen naar, gezondheid, bescherming en geestelijke groei. 
Kruiden
Vlier-Kaneel-Kruidnagel-Nootmuskaat-Kamille 
Kleuren
Groen, Rood, Goud, Zilver, Zwart en Wit
Planten

Hulst-Dennenappels-Dennennaalden-Eikenblad,-Spar-Beuk-Hazelaar.
Wierook 
Sandelhout en Mirre, Kaneel Meng Dennennaalden, Mirre, Kaneel,  gedroogde appelblad of hout en Olibanum door elkaar heen en brand dit in huis je kunt dit ook voor rituelen gebruiken. 
In deze tijd versieren we ons huis met Hulst en Klimop en Dennentakken, we brengen lichtjes aan in bomen of in huis, we halen op deze manier het licht in huis.
Yule Olie
 
1 ml Dennenolie 1ml Sparrenolie 20ml Amandelolie 1 Kaneelstokje handje vol Kruidnagel 1 druppel Muskusolie kleine stukjes appelboomhout Meng dit met de Amandelolie als basis olie doe hier alle ingrediënten in en meng dit in een emaillen pan en verwarm dit heel zacht,
laat vervolgens afkoelen en stop dit mengsel in een flesje met een dop of kurk.
Yule Stenen:
Heldere kwarts-Robijn,-Granaat-Groene Toermalijn-Citrien en Diamant
 
Y
ule feestmaal: 
Gebraden Kalkoen met Kruidenvulling 
Kalkoen van 4,5 tot 7 kilo en 2 citroenen Leg de Kalkoen op zijn rug en ingevet rooster in de braadslee, besprenkel hem van binnen en van buiten met het sap van de twee citroenen om het vlees mals te maken en te doortrekken met de energie van de Zon verwarm de oven voor tot 230 graden en braad op 175 graden de kalkoen en bedruip de kalkoen af en toe met de gesmolten vet,  reken per pond ongeveer 20 min of langer. 
De vulling 
2 kopjes gehakte paddenstoelen, 
2 grote fijngehakte uien 
1 theelepel saliepoeder 
¼ theelepel zeezout 
Snufje tijm 
Versgemalen zwarte peper 
¼ kopje gesmolten boter of olijfolie 
6 kopjes aan blokjes gesneden wit of volkoren brood van een dag oud 
1 kopje fijn gehakte selderie 
1 theelepel dragon of basilicum 
¼ theelepel nootmuskaat 
2 tot 4 fijngehakte appels ( is niet vereist) 
1 tot 2 geklopte eieren 
2 kopjes Kippenbouillon
voor het vocht fruit de paddenstoelen en de uien in boter of olijfolie tot goudbruin, doe het brood, selderie en kruiden erbij. (appels wanneer gewenst)  Maak dit geheel zacht met de kippenbouillon, vul de kalkoen net voor dat je deze gaat braden met voldoende ruimte om de vulling goed te laten uitzetten. 
Kruiden drank 
1kop water 
4 kopjes suiker
 1 Eetlepel geraspte nootmuskaat 
½ Theelepel foelie 
2 theelepels Gember 
6 Kruidnagels
 1 Kaneelstokje 
1 Dozijn Eieren (gescheiden)
 
4 Flessen Sherry 
2 Kopjes Cognac 
Doe de eerste 8 ingrediënten in een steelpan bij elkaar en laat 5 min koken, klop de eiwitten stijf klop in de andere kom de eidooiers, spatel het eiwit door de dooiers
Zeef het kruidenmengsel in het eimengsel en roer door elkaar.  Voeg de Sherry en Cognac bij elkaar en breng het geheel bijna aan de kook 
(dus niet laten koken)  
schenk de drank met kleine beetjes bij het mengsel van kruiden en eieren onder snel roeren.